May 28, 2009

Nasihat Ninja Blog



kali ni entry berkaitan nasihat sorang ninja kat junior2nye yang ingin mendalami hikmat 'tajuk blog tangkap lentok'.. :

1. Ceritakan manfaatnya - sesuatu tajuk mesti senang difahami..catchy. (aku x pernah wat pun) pembaca akan terus tahu apa yang dorang akan dapat bila baca post kita..

2. Timbulkan kontroversi dan perdebatan - yang ni kena ikut time gak r..seasonal nye post..kadang2 pembaca lebih tertarik ngan post2 sebegini.

3. Menimbulkan pertanyaan - yang ni tak lain tak bukan ntuk galakkan komen dari pembaca..

4. Buatkan tajuk yang dituju terus kepada pembaca - contoh senangnya, gunakan terus ganti nama 'kau' dan 'aku'. mungkin lebih dekat ngan pembaca. Tapi awas..Tidak semua orang selesa dengan panggilan sebegini. korang lebih faham akan pembaca korang.

5. Gunakan Keyword - keyword juga boleh mengundang minat pembaca dan memudahkan pembaca faham terus maksud post anda. Kelebihan lain? boleh tarik lebih trafik untuk blog kamu.

6. Gunakan ayat 'killer' - contoh 'percuma', 'hebat', 'Amaran', 'Rahsia' sesuai untuk membangkitkan mood para pembaca.

7. Taburkan janji2 manis kamu - selagi kamu boleh mengotakan janjimu itu buatlah sesuka hatimu

8. Tajuk berunsur lawak jenaka - anda perlulah seorang yang kelakar..kalau tak sukar nak membuat orang faham dan diorang akan lagi menyampah..huhu

harap ade sedikit input ntuk korang sume..

7 comments:

maim0k said...

berguna gak tips ko.haha.pasne aku nak bagi adiah ah sape bace bl0g aku.aku nak try tips ko ne.nak tgk berkesan ke x.ngeh

haruan tasek said...

ninja tu laki ke perempuan

aD said...

@maim0k: berguna ke? harap2 camtu r..haha.
@haruan tasek: ninja tu laki..tapi terlekat badi pompuan sket..haha

azahskaliskala said...

comey

heatzik said...

warghhhh...aku suke lukisan ko.....!!!!!
ko gabungkan ngan photoshop kew????
atau gne software lain???

nice...

from:http://heatzik.blogspot.com/

Doku said...

Ha3..trimas..hehe

Doku said...

@heatzik: a,ah..minor editing ngan photoshop.. tu pun aku x layan byk sgt..trimas bro!

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..