Jan 9, 2010

Bila Waktu Tidur Kucing?

Ada orang cakap kucing ni macam kelawar..suka tidur siang dan berjaga waktu malam. Aku tgk si Blackie, Titi ngan Tom pun mmg camtu gak.

Memang tabiat kucing macam tu sebab secara semulajadinya kucing ni akan guna waktu malam untuk memburu cik ti... Ni kalau kucing liar r..tapi kalau kucing yang memang di bela memang korang xkan perasan sangat unless korang amik kucing terbuang pastu bela.

Tapi apa yang menarik kucing ni mmg senang diajar..Kalau kucing korang makin lama makin rapat ngan korang dan diorang akan mula belajar untuk tidur malam. Tu pun tak 100% tidur malam sebab dalam area kul 1-3 memang waktu aktif bagi kucing kat umah aku. Aktiviti terjah menerjah kat atas muka aku pun memang popular pada kucing2ku waktu camni..sebab tu aku tak boleh tidur sebelum pukul 3 pagi..haha (ini alasan)



Ni aku kongsi sket fakta menarik tentang kucing:
  • Kucing mempunyai daya pandangan 220° manakala manusia cuma 180°
  • Deria bau kucing 14 kali ganda dari manusia
  • Kucing ada 30 gigi kekal manakala manusia dewasa ada 32 batang gigi
  • Ada 230 tulang dalam badan kucing dan ianya cuma lebih 24 batang daripada kita, manusia
  • Kalau kita dibezakan ngan cap jari kucing pula dibezakan ngan cap hidungnya..haha..
Kucing oh kucing..

16 comments:

zaid said...

hahaha good info bro... kucing zaid pulak tak kira siang atau malam .. asik berjaga dan kacau zaid je.. FYI kucing zaid dah ada dekat 20ekor tu tak termasuk yg bunting dalam perut tu... monthly zaid spend rm200 untuk makanan kucing je.. pokai den.. hahahaha

kenwooi said...

interesting facts about cats..
thanks for sharing! =)

kenwooi.com

YnaaOhYnaa said...

nice entry... weee =)

Doku said...

@YnaaOhYnaa
thanks...:) heee3

Doku said...

@zaid
kucing yang sama ke lain2 bro yg kaco bro tu? haha..banyaknya kucing bro! kat umah pun maksimum 6 je. Tak larat byk2..200 ek? mesti makanan mahal ni..tak ajar kucing makan biskut?haha

Doku said...

@kenwooi
Cat is an interesting creature Kenwooi!
Your welcome :)

Mr. HFH said...

already follow ur blog....

feel free to follow mine k.....

hajar DK said...

aku xsuke kucing!!!
lagi2 kucing2 yg manje yg suke gesek2 kat kaki org tu.. rase cam nak terajang je.. haha.. *gile brutal.. kucing yg suke manje2 yg suke org dukung lagi la aku xsuke.. bajet kaw comel?!!
tapi aku suke kucing yg independent. Datang rumah tuan die time makan je, pastu dah kenyang, pegi merayap satu kampong.. kucing camtu aku respek...
hahaha...

s.c.h.u.l.t said...

muka kucing fani. buat sendiri? :D

denaihati said...

Nak maklumkan denaihati dan berpindah ke rumah baru @ denaihati.com. ESok akan ada update baru.

meo188 said...

meow2... huhuhu

Doku said...

@s.c.h.u.l.t
a,ah..kucing fani? x faham..

Doku said...

@hajar DK
Hang mmg ade sejarah pahit ngan kucing ke pe hajar?haha..kucing berdikari tu ade sekor kat umh aku..ko nak?

hajar DK said...

@8237109823014347478.0
pglman pahit stended kene cakar tu penah kot.. tah. aku pun xingat.. tapi mase kecik aku memang takut kucing. bile dah besar xde la takut. just xsuke je la.. xde la serius macam helmi tu... hahaha.. gile klaka kalau aku teringat yg die takut gile kat kucing..... hahaha...

Doku said...

@hajar DK
ala..takat kena cakar x mencabar r hajar. hg x pernah kena gigit jari ngan kucing smpy darah? aku penah dowh sbb acah2 nk bg mkn trus dia bls dendam..haha.oit2..x baek gelakkan helmi oo..dia tu kwn kita maa..haha..

Anonymous said...

haha...good info, my cat robin cam tu...also slalu tidur sama waktu malam....manja...hahaha....jakcie pun sama, kadang2 dia mcm tau2 je kite nak balik rumah..dah tunggu depan rumah dan mengejar kita bila sampai..hehehe

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..