Jul 17, 2010

Laptop Hang Itu Panas?


Kalau  laptop korang selalu hang masalah utama mungkin disebabkan :
 
Virus

Mungkin kalau dah lembab sangat tu sebab virus la kot. Kalau korang rase RAM korang da cukup tinggi. ha3.Tapi korang leh cuba defrag disk or registry dulu. Nak senang pakai je Tuneup maintenance.  Korang google mesti ade nye. Kalau susah sangat mintak je ngan aku. aku ade.ha3.

Panas/ overheat

Ni memang masalah biasa ngan laptop. Kalau korang pakai cooler sekalipun mungkin laptop korang masih panas. Sebab? cuba tengok kat lubang heatsink/kipas kat tepi or bawah laptop.. kalau laptop korang tu da lebih usia setahun / 2 tahun aku dan korang tak pernah nak servis cuci kipas kat dalam laptop tu aku jamin mesti penuh habuknye terlekat kat kipas tu. Ni lah salah satu punca laptop korang overheat. 
     
Tapi aku tahu laptop ni memang sukar nak maintain berbanding desktop. Hampir semua model laptop aku tengok kena buka semua dulu baru leh access ke kipas ni. Setakat ni kalau korang ada laptop Lenovo 3000 Y410 mungkin korang bertuah pasal leh direct access ke heatsink. Tak payah nak bukak semua dulu. tapi alang alang da bukak korang leh tukar terus thermal paste kat processor tu.

Ok2. ni mungkin da sampai bab advance sket bagi sesetengah orang. so korang leh komen nak aku wat tutorial sal tukar thermal paste tak? kelebihannya? banyak...ha3..

* UPDATE

Alternatif lain korang boleh pakai "air blower". Boleh pergi kedai komputer dan tanya pasal ni.Rasanya kat plaza Low Yat memang senang cari benda ni. Hala kat lubang kipas dan boleh blow habuk2 kat kipas tu tapi kena hati2 sket takut nanti patah lak kipas tu. he3



7 comments:

farahpaen said...

aku tak penah tahu kipas tu boleh servis. bahaha. asal hang je aku maki virus. hik

IxoR@ said...

ermm... lappy cik pora ni mmg cepat panas...

tak cukup dgn cooler, kipas meja tu cik pora talakan kat lappy tu...

:)

meo doku said...

tune up tue ape?

btw, jom ambil award khas utk blog awk ni :D

http://freewebcomic.com/2010/07/geng_cipan_award_pakatan_komik_online/

TeacherNunu said...

artikel ni memang sangat2 advanced untuk aku.memang aku tak paham..hehehe..yang aku tahu kalau laptop pansa beli la kipas letak kat bawah laptop tu .hihuihi

Doku said...

@Ixor@: haha..biasa la tu. kalo nak tala kipas tala kat bwh lappy tu terus. biasa lappy panas kat situ kak. :)

@meo doku: 3th party nye software. nk senang utilize maintain pc. try la bro :). owgh dpt aard ek? trimas bro! g amik skang :)

@TeacherNunu: Takpe2..amik sket2 kalo x sempat nk digest byk2 :) cooler pun membantu gak sket dari tak letak apa2. at leat kena ade gap ntuk ventilation kat bwh lappy :)

✿ Cik AN ✿ said...

huhuhu~ kena bukak ek kalo nak cuci kipas laptop~ T___T; kupunye dah nazak dah... boleh bukak dalam aircond ja... kalau xde aircond dia akan shutdown sbb tlampau panas... apa nasihat dr doku??

Admin said...

@Cik AN: a,ah tp kalo nak bukak ntuk advance nyer level. takut nanti buka2 pastu nak pasang balik problem lak. solution lain, cik AN boleh cuba pakai air blower dan hala kat lubang kipas tu. boleh la remove habuk sket2 :)

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..