Jan 27, 2010

Fakta Nombor Dan Internet Tahun 2009

Apa sejarah Internet pada tahun 2009? Tahu tak korang berapa banyak website yang tercipta pada tahun lepas? Berapa banyak email yang dihantar? Berapa banyak pengguna internet  sepanjang tahun? Dalam entri ini aku merujuk kepada sumber yang boleh dipercayai dan ini bukan aku balun suka hati keh. Haha.. Mungkin maklumat ni sesuai untuk mereka yang ada kaitan ngan internet dan IT. Kalau takpun ni sekadar nak tambah pengetahuan am korang ngan dunia internet je.

Email:

90 trillion – Jumlah Email yang dihantar melalui internet sepanjang
 

247 billion – Purata bilangan email yang dihantar setiap hari

1.4 billion – Jumlah pengguna email diseluruh dunia.
100 juta – Pengguna baru yang menggunakan email
81% - Peratusan email spam. (Banyak betul spammer) haha..
24% - Peningkatan spam berbanding tahun 2008
200 billion – Bilangan email spam setiap hari
 

Website:

234 juta – Jumlah terkumpul website pada akhir December 2009.
47 juta – Jumlah website yang dibina pada tahun 2009.

Gambar:

4 billion – Foto yang dihos oleh Flickr (Oktober 2009).
2.5 billion – Foto yang diupload setiap bulan di Facebook.
30 billion – Jumlah pada penghujung tahun 2009 bagi foto yang diupload ke facebook. Jumlah ini sentiasa bertambah sampai sekarang. Penangan facebook memang buat sume orang gila. Adeh!
Video:

1 billion – Jumlah bilangan video yang disediakan YouTube dalam sehari. Server apa dorang pakai pun aku xtaw.haha..
12.2 billion - Video yang dilihat dalam sebulan di YouTube, trafik US (November 2009).
182 – Jumlah purata video online yang dilihat oleh pengguna internet setiap bulan (USA).
82% - Peratusan pengguna Internet yang melihat video secara online (USA)
81.9% - Peratusan video yang di’embedded’ kat blog yang menggunakan perkhidmatan YouTube.

Peratusan pengguna bagi pelayar web:

62.7% - Internet Explorer
24.6% - Mozilla Firefox
4.6% - Google Chrome
4.5% - Safari
2.4% - Opera
1.2% - Lain-lain

Sumber: Pingdom dan Entireweb

4 comments:

TeacherNunu said...

byknye org tgk youtube yeeeeeeee

meo doku said...

wah... berapakah jumlah sms yg sy hantar utk tahun tue ye?

xterkira siot... huhuhu :p

Doku said...

@meo doku
haha..kalo sms mmg tk terkira r bro..haha

Doku said...

@TeacherNunu
hehe.. youtube mmg feymes..

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..