Mar 13, 2010

Cara Update AntiVirus Avira Secara Manual

Mungkin ada segelintir di kalangan korang yang tak selalunya mendapat connection internet secara terus. Biasanya kalau aku mengalami kesukaran untuk mengakses internet dan pada masa yang sama nak update antivirus aku akan buat secara manual. Korang tahu x beza update secara automatik dan manual?

Biasanya korang semua akan update secara auto kalau program antivirus korang telah korang setting untuk update terus bila korang menghubungkan komputer korang terus ke internet. Kalau nak update secara manual, maknanya korang boleh save update tersebut kat pendrive korang.
Aku berikan situasi camni:

Muem tidak berjaya mengakses internet kerana modemnya rosak/terbakar/atau kena potong sebab tak bayar bil :p Ok, sekarang program antivirus beliau sudah memberi amaran bahawa ianya perlu dikemaskini/update untuk meningkatkan tahap keselamatan bagi program antivirus beliau. Muem mempunyai sebuah desktop dan amat mustahil baginya untuk membuat update secara automatik di cyber cafe. "Bayangkan Muem terpaksa mengusung desktop beliau ke cc semata-mata nak update antivirus. Menyusahkan dan sah2 orang cakap sengal.haha..ok..

penyelesaiannya..muem terpaksa membuat update secara manual dengan memuatturun fail definisi virus (VDF)ke pendrive untuk dipindahkan ke desktopnya apabila pulang ke rumah nanti.

Berikut merupakan langkah-langkah untuk update Antivirus Avira secara manual:

Klik kat "more about VDF"

Pilih A bg yang versi baru dan B bg versi lama. 
Tgk versi antivirus korang kat >help>About Avira Antivir Personal

Kalau korang guna mozila fiirefox korang akan nmpk gmbr sebijik cam kat atas. 
Klik save file dan klik ok.

Download sampai habis. Pastu copy zipfile yang korang download 
dan masukkan dalam pendrive korang.

Klik kat Update>Manual Update...
Locate katne korang simpan fail VDF yang korang download tadi. Pastu open


Proses update tengah dijalankan..hehe


Tahniah! anda berjaya mengupdate program antivirus anda secara manual!

4 comments:

meo duko said...

tq bro...

░♥si lampu neon♥░ said...

hurm...lecehnyer...nanti aku try..

Doku said...

@716577730155621407.0
Ur welcome :)

Doku said...

@4860586123345215103.0
ni cara alternatif nak update je. mmg leceh sket tapi amat berguna just in case ko xde direct direct ke internet :)

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..