Dec 14, 2009

Fokus Dalam Menjalankan Kerja



Ada lima minit lagi..baru je lepas pekena chicken chop ibu.best2..perut aku kenyang dan malas. sementara nak tunggu Maghrib lalu aku menggatalkan diri untuk update kejap.Sketch di atas berjaya di lakukan ketika aku tengah blur dan bosan. Satu kejayaan. He3..azam baru ke? lantak la..


Em..Nak bercerita pasal satu penyakit. Penyakit ni pada asalnya bagus tapi kalau tak dibendung bakal merosakkan diri. Aku dah terkena penyakit ni jadi aku bercerita sket pasal pengalaman aku keh. Bacalah (dengan merayu)..perlu ke aku merayu? x pun, korang nak baca baca la.. Mana taw aku berjaya membazirkan masa korang dalam 3 ke 5 minit. Ha3..

Keyword untuk gejala ni ialah fokus dan overload. Aku dulu sampai sekarang ada penyakit ni. Bukan tak nak kawal tapi nafsu tu membuak je. At last semua tergendala. Jadi aku nasihatkan korang nak buat keje kena ade check list. Nampak skema kan? Sebenarnya benda remeh macam ni la patut kita ambil berat. Tak ke logik kenapa orang cipta jadual. Mesti la sebab nak mendidik korang supaya beretika. Ya, aku tak beretika tapi x bermakna aku hilang semuanya..Ha3..kawan2 bantulah aku menjadi seorang yang berdisiplin..

Tamat karutan..

7 comments:

Faarihin said...

salam penyakit apa tu?
yang mula huruf M diakhiri dengan S ke?
hehehe.. (^__^)

Doku said...

Faarihin: Salam kembali. He3.Ade sangkut paut ngan sifat malas gak tapi yg ni mcm unproper management la. Tunggang langgang nye keje. X bagus sgt2 ade penyakit ni. Mmg menyusahkan.

hajar DK said...

aku tak bleh ar.. aku ni dah la tak leh fokus buat keje dalam mase yg panjang.. kate la dalam sejam aku dok mengadap kerja aku, lebih kurg 25minit daripadanya ialah aku buat bende lain.. siryes susah nak konsentret..

pastu plak kalau aku buat check list, hanye separuh je yg aku betul2 laksanakan.. pastu pulak kalau aku dah buat time line utk keje2 aku, mesti akan tersasar 2 3 jam atau tersasar terus dari landasan sebenar.. ngahaha...

ha.. camane tu incik Doku?

Doku said...

@hajar DK: em..cik hajar oi..ko nak taw satu fact x?kalo dalam 25-30 minit ko baca buku leh betul2 80-90% input taw. Tu kalo subjek membaca la.

Pasal 2 xde hal..wat je..ko bayangkan kalo ko x wat, at least ko ade target dulu..haha..jom kita wat kempen 'saya blogger skema' nak? ngeh2..

hajar DK said...

target yg selalu xtercapai.. huhu...
kempen? haha... camane plak kempen hg tu? Usulkan cepat....

Doku said...

haha..kempen dak skema r hajar..jom, sikat tepi rapat pastu tuck in suar tinggi sket..ngeh2..

hajar DK said...

hahaha.. hg buat ar dulu... tak tergamak aku nak menganiaya diri sendiri macam tu... haha

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..