Dec 17, 2009

Tips Menunggang Kuda Berenjin


Aku pasti motor merupakan kenderaan paling popular bagi remaja zaman sekarang. Tapi semasa menunggang motor ni pernah tak korang terfikir akan keselamatan diri? Tak kisah la korang mat rempit ke minah rempit ke, bikers jalanan mahupun professional sila la ikuti tips ni untuk pemanduan yang selamat:
  1. Sebelum memandu, pastikan korang ada lesen, at least lesen L pun da cukup tapi jangan nak gatal bawak orang lak kalau ada lesen L je.. Jika tiada, baik lupakan hasrat anda untuk memandu. Malang tak berbau kalau ada kemalangan dan kes kena bawak kat balai memang korang dulu yang bersalah.
  2. Kalau da ada lesen, pastikan lak korang cek lesen korang tu. Make sure da renew dan belum tamat tempoh. Ada lesen tapi da expired pun tak guna.
  3. Nak naik motosikal, korang kena pastikan dulu tekanan tayar, kunci mangga da bukak ke belum (ade kes korang tersembam pasal ni.. ), rujuk nombor plat supaya anda tidak tertukar motor..(haha..gila la x kenal motor sendiri)
  4. Da naik,baca la doa sebelum mula perjalanan. At least baca 'Bismillah' pun cukup.
  5. Setelah motor dihidupkan, periksa signal, break, lampu depan serta belakang, betulkan cermin sisi dan pakai topi keledar
  6. Sebelum bergerak, pastikan korang pandang belakang, tepi dan depan..Da clear sume sila bersedia untuk berlepas.
  7. Mulakan perjalanan korang perlahan-lahan dan boleh tingkatkan kelajuan secara konsisten. Jangan melebihi had laju k.
  8. Sila pastikan anda sentiasa mematuhi undang-undang jalan raya..
p/s: kempen budak skema telah bermula..haha..

9 comments:

hajar DK said...

haha.. gile ar skema.. tu sume langkah2 mase nak test ambik lesen.. siap hayun2 tangan kiri kanan cam nak mengepak je... ngahahaha...

ni ke kempen blogger skema tuh! aku join!!! ngiahahaha...

EmatNgage said...

Lukisan kau ke tu..??
Kau minat melukis ke.??
Kau ada cita-cita nk jadi kartunis Ujang ke.??

Doku said...

@hajar: haha skema x? ape lg jom r laksanakan

@EmatNgage: a,ah..xde smpy nk jd kartunis. lukisan bosan2.ha3

heatzik said...

bro...nie ko lukis kew???

WOW...!!! Lawa giler....gaya macam lukisan kartunis ben pon ade...

Doku said...

haha..trimas: masih ade yg memeuji skill aku yang tumpul ni. mekasih..harap anda terhibur. Btw saya mmg teruja ngan lukisan kartunis ben., dia punya stail lawa dan best..:)

Mardhiah said...

nyet2~~
awat tetibe tls entri psl kslmtn nk naik mtr?
de smthg bad happen kt ko ke time bwak mtr?
XP

Doku said...

owh..itu cerita lama. Aku sayangkan pembaca blog aku jadi x salah aku bagi tips dan nasihat ni walaupun teramat skema gaya bahasanya..haha

░♥si lampu neon♥░ said...

mak aku haramkan motor untuk anak2 nye huhu

Doku said...

Ibu bapa mempunyai sebab mereka tersendiri..nape weh? ko pernah tanye tak mak ko sebab pe dia haramkan?

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..