Apr 22, 2010

My Dream Destination

Kalau korang diberi peluang nak pergi kat mana-mana tempat dalam dunia ni, yang mana korang pilih? Tempat yang paling korang nak pergi. Kalau aku, memang aku nak pergi Jepun. Spesifik lagi, Kyoto.

Kyoto, Jepun.
Ni tempat yang mesti aku pergi nanti. Tu pun kalau ade rezeki. Tapi aku memang akan tuju tempat ni dulu kalau da kaya sangat. haha.. Kenapa aku pilih Kyoto? Sebab ade Muzium Manga Kyoto. Aku banyak baca review dan tempat tu memang cool. Muzium tu mengumpulkan koleksi manga dari seratus tahun yang lepas. Dorang cakap dari zaman Meiji. Siapa sangka manga da wujud masa tu kan?


Tu yang aku curious sangat nak taw dan rasa best je kalo leh tengok karya-karya manga yang berusia ratusan tahun tu. Asalnya muzium tu dulu sekolah tapi da di convert jadi muzium. Pastu tgk macam-macam fasiliti lengkap dalam tu. Tahu la teknologi Jepun camne kan? Memang aku teringin nak pergi tempat camni.

Kat Kyoto gak ada Taman Kokedera. Taman ni pun best gak kalo tengok dari gambar. Taman ni mempunyai konsep taman Jepun yang kuat. Cambest je!



Ade lagi..tempat kat kyoto ade gak Istana Nijo. Ni pun cam best je. Gambar kat bawah ni sebahagian daripada Istana Nijo. Orang cakap kalau jalan dalam ni boleh dengar bunyi tapak kaki pasal bawah lantai ade macam sistem pengesan bunyi.(traditional style) ala-ala cerita Ninja Assasin tu.



Satu lagi lokasi kat kyoto yang aku taknak miss.pegi kat Villa Diraja Katsura. Memang terkenal ngan senibina jepun baik dari segi taman mahupun struktur bangunan.

Tapi kalau nak ke Kyoto camne lak kan? He3..syarikat penerbangan yang da lama bertapak kat Malaysia ni merupakan MAS. So memang aku percaya seratus peratus dengan servis diorang.

Malaysia Airlines a.k.a Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) memang patut jadi pilihan korang kalau nak pergi melancong kat mana-mana. Kan? kan?


Oh ya..ni episod 4 untuk Project Alpha Musim Ke-2


Episod 5 Musim ke-2


Episod 6 Musim ke-2


Episod 7


Episod 8


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAStraveller.com

4 comments:

kenwooi said...

i also wanna go japan! =D

Doku said...

totally agree! its interesting place!

hajar DK said...

kalau pegi nanti bawak aku skali...
nak ikot..
hahahaha...

Doku said...

@hajar DK
kalau aku cukup kaya sume group aqal aku bawak..ha3

Post a Comment

Terasa nak komen? Silakan..